Spor Yaparken Çabuk Yorulmanın Nedenleri?

Spor Yaparken Çabuk Yorulmanın Nedenleri?

Çoğumuzun karşılaştığı bir durum olan ve nedenini bir türlü anlamadığımız bu problemin cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz. Spor yaparken ya da spor sonrasında neden bitkin ve yorgun hissederiz? Spor yaparken hangi hataları yapıyoruz? İşte spor yapma şevkinin kırılmasına neden olan ve gün içerisinde çabuk yorulmamıza, enerjimizin düşmesine neden olan etkenler. Aslında birçoğumuz için spora başlama kararı almak oldukça zordur. Spor yapmanın vücuda ve sağlığa faydalarını bilsek de sürekli bir bahane bularak bu durumu erteliyoruz. Bir şekilde bunları aşıp spor yapmaya başlayanlar ise çabuk yorulma, halsizlik gibi şikayetler yaşarlar ve buda sporu bırakmalarına yol açar. İşte bu şikayetlerin başlıca nedenleri:

Düzensiz Uyku ve Stresli Olma Hali

Düzenli uyku aslında pek çok sorunun aşılmasında kilit bir noktadır. Eğer yeterli ve düzenli uyumuyorsanız, kilo alımı, enerji düşüklüğü, işleri yetiştirememe ve odaklanamama gibi problemlerle karşılaşırsınız. Bunlarda sizi strese sürükler. İşte bu uykusuzluk ile gelen stres, her şeye olduğu gibi spora karşıda motivasyonun kaybolmasına ve ciddi yorgunluğa sebep olur.

Bahar Alerjisi veya Astım Gibi Hastalıklar

Özellikle yaz aylarının yaklaşmasıyla toz ve polen gibi pek çok etkenden meydana gelen astım ve alerjiler vücudu zorlayan rahatsızlıklardandır. Her iki sorunda vücudun oksijen ihtiyacını karşılamada güçlük yaşanmasına sebep olur. Bu durumda spor yaparken çabuk yorulmanızın başlıca sebeplerindendir. Özellikle spor sırasında ya da sonrasında öksürük, hırıltı, göğüste sıkışma veya nefes darlığı sorunu yaşıyorsanız hemen doktor yardımı almalısınız. Çünkü bu durumların altından bahar alerjisi ve astımdan ziyade daha ciddi rahatsızlıklar çıkabilir.

Spor Esnasında Kaslara Fazla Yüklenmek Çabuk Yorulma Sebeplerinden Olabilir

Spor yapmaya başladığımız ilk günün heyecanı ile kendinize fazla yüklenmeniz sonucunu ertesi gün kolunuzu, bacağınızı kaldıramadığınızda anlayacaksınızdır. Diğer yandan da arka arkaya yapılan ağır tempolu egzersizler ve antrenmanlarda yapılan en büyük hataların başında geliyor. Bunun için hem kasları doğru şekilde çalıştırmak hem de belirli zamanlarda ara vererek dinlendirmek gerekiyor.

Anemi ve Demir Eksikliği

Aslında spor yaparken yorulmanın üzerinde her ne kadar dursak ta bu yorgunluk bir yere yürürken veya iş yerinizde de boy gösterebilir. İşte, yaşadığınız bu çabuk yorulma sorununun altında yatan en önemli sebeplerden biri de anemi ve demir eksikliği olabilir. Tabi ki bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir.

Dehidrasyon – Vücudun Susuz Kalması da Çabuk Yorulma Sebepleri Arasında

Kandaki sıvı sayesinde oluşan en küçük bir azaltma, kanın daha koyu ve kirli olmasına sebep olur. Bu durum sonucunda kalp kanı gereken yere pompalamakta zorlanır. İşte buda vücudunuzun susuz kalmasının vücuda olan olumsuz etkisinin ne kadar tehlikeli olduğunun bir göstergesidir. Aynı zamanda vücudumuz sadece su içmediğimizde bu durum yaşanmaz. Bir diğer nedeni de çok fazla terlemedir. Egzersizler sırasında terlemeyle kaybettiğimiz su miktarını yerine koyabilmek oldukça önemlidir.

Tiroit Sorunları

Aslında birçok sorunun başlıca nedeni olan tiroit ilk baktırılması gereken şeydir. Tiroidin yeterince çalışmaması veya gereğinden fazla çalışması birçok rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Aslında bunun çözümü de oldukça basittir. Bu sorunu kontrol altına aldığınız zaman yaşadığınız enerji kaybı ortadan kalkacaktır. Buda spor yaparken veya iş hayatınızdaki çabuk yorulma sorununu da çözmüş olacaktır.

Hipoglisemi Çabuk Yorulma Sebeplerinden

Bilindiği gibi hipoglisemi kan şekerimizin normal değerimizin altında olma halidir. Başlıca yakıtımız olan kan şekerinde yaşadığımız düşüklük sonucu pek çok belirti ortaya çıkmaktadır. İşte bunlardan ilk olanı da yorgunluk ve enerji kaybıdır.